Fish eye weergave van een 360 graden foto

360 graden foto’s (Streetview) laten maken

Kosten 360 graden foto’s

Een virtuele tour door uw winkel, restaurant, camping of andere locatie op basis van 360 graden foto’s kan al gemaakt worden voor een bedrag van 29,75 exclusief BTW. Daarvoor heb je een  foto geschikt om op bijvoorbeeld facebook te plaatsen.

Foto’s worden indien gewenst gekoppelt aan uw google vermelding. Daarnaast krijgt u een basic tour die u in uw website kunt embedden.

Wilt u meer foto’s of bewerkingen zoals het verwijderen van het statief, tilt correctie of een gelinkte tour ( voorbeeld )? Neem dan contact op voor maatwerk.

Hieronder een, incompleet, overzicht van wat er kan of moet gebeuren met de foto’s.

360 graden foto’s maken

De enige echt noodzakelijk stap, zonder foto’s geen foto’s tenslotte. De gemaakte foto’s kunnen worden gekoppeld aan uw vermelding in Google (staat bekend onder verschillende namen: Google streetview, Google inside, Google Mijn Bedrijf en Google business). Indien gewenst wordt deze koppeling voor u gedaan. De gemaakte foto’s mag u verder rechtenvrij gebruiken. U kunt deze rechtstreeks plaatsen op bijvoorbeeld Facebook.

Nadir Bewerken

Het nadir is het punt recht onder de camera. Hier staat het statief . Dit statief is deels zichtbaar op de foto, hetzelfde geld voor de schaduw van het statief en camera. Of je het statief storend vind is een kwestie van smaak.

Nadir opvullen

Het nadir kan worden gevuld met beeld uit zijn directe omgeving. Je zult altijd blijven zien dat er iets gestaan heeft.

360 graden foto's
Als je recht omlaag kijkt zie je het statief en hier ook een lange slagschaduw
De foto  is bijgewerkt met gegevens uit de omgeving. Als je kijkt ziet het er wat rommelig uit. Maar de verstoring is minder aanwezig dan het statief en zijn schaduw zelf. Op deze foto is een vrij groot voorwerp weggepoetst ( de camera werd in de hand gehouden.

Logo toevoegen

In plaats van het wegpoetsen van het statief wordt er een rond logo over het nadir geplakt. Het logo zit vast en draait dus mee met de foto. Deze optie is nuttig als je de foto’s op bijvoorbeeld Facebook plaatst.

Hier is over het statief een logo geplakt. Op deze foto moet de schaduw dan nog apart bewerkt worden.

Basic Tour

Als je wilt wordt met de foto’s een basic tour gemaakt, dit is inbegrepen bij het maken van de foto’s. De tour is op basis van pannellum. De tour bestaat uit losse panoramo foto’s. Elke volgende foto is via een menu te bereiken.

Linked Tour

Op basis van krpano. Hierbij worden de foto’s voorzien van hotspots zodat je van foto naar foto kunt wandelen net zoals bij streetview.

Nadir logo linked tour

Hierbij wordt een logo over het nadir geplaatst met link naar je website. Dit logo staat in de tour altijd horizontaal. Zie bovenstaande tour

Top logo linked tour

Een logo linksboven in de tour met link naar je website. Basis voor logo zelf aanleveren. Rechthoek verhouding ongeveer 240 bij 60

Tour embedden

Zowel de basic als de linked tour kun je eenvoudig embedden op je eigen website ( iframe ). Wil je de tour helemaal in eigen beheer neem dan contact op. Alternatief voor een eigen tour is het embedden van de streetview presentatie van foto’s

Hosting tour

De hosting van de tour op panoshow.nl is voor het eerste jaar inbegrepen.

Voorrijkosten/opstartkosten

Liefst werk ik lokaal. Voor alles wat met de fiets bereikbaar is reken ik geen voorrijkosten. Fietsbaar is sowieso alles in een straal van 20 kilometer rond de Lebuinus, verder in overleg.

Timelapse of video maken

Behalve losse foto’s kan er ook een video of timelapse gemaakt worden. Gemaakte video’s kunnen op youtube of vimeo geplaatst worden. Indien u geen eigen account heeft kan dit voor u worden gedaan. Een video kan ook omgezet worden naar een platte video waar het blikveld automatisch rond gaat.

Andere bewerkingen

Streetview linken

Net als in de tour kunnen ook op streetview de foto’s aan elkaar gekoppeld worden.

Platte foto’s

De 360 graden foto’s kun je niet zomaar op een site plaatsen. Wil je ze toch rechtstreeks vertonen dan kunnen er platte foto’s van gemaakt worden. Leuk zijn dan fish eye of little planet weergaven.

Fish eye weergave van een 360 graden foto
Fish eye weergave van een 360 graden foto
Little planet weergave van een 360 graden foto
Little planet weergave van een 360 graden foto

Lensflare verwijderen

De combinatie groothoeklens en zon zorgt voor rode stippen in de foto. Dit noemen ze een lensflare. Deze rode flares zijn typisch bij het gebruik van dit soort camera’s.

Buitenfoto’s worden het beste gemaakt bij niet te felle zon. Geeft ook minder extreme schaduwen en betere belichting. Net als het statief in het nadir kunnen ook de rode punten verwijderd worden. Dit is tijdrovend werk.

Personen weghalen

Soms is het niet mogelijk om jezelf te verbergen als de foto gemaakt worden. In dat geval moeten er meerdere foto’s per locatie gemaakt worden. Op dezelfde manier kunnen andere bewegende mensen of voorwerpen weggehaald worden.

Gezichten vervagen

Als je de foto’s op Streetview plaatst worden gezichten automatisch onherkenbaar gemaak. Als je de foto’s elders online zet en je daarvoor geen toestemming van de personen op de foto dan moet je ze blurren. Beste is eigenlijk om foto’s te maken zonder personen erop.

Streetview

Worden de foto’s gemaakt voor google streetview dan zijn de volgende punten van belang:

  • google heeft graag ook een of meer foto’s van de straat naar binnen zodat er een verbinding komt tussen de streetview foto’s die ze zelf maken en die van je bedrijf.
  • om de foto’s te verbinden, zodat je van de ene foto naar de andere kunt wandelen, heeft google graag dat er een zichtlijn is tussen de foto’s. Het kan dus zijn dat er ook foto’s gemaakt moeten worden van minder interessante locaties zoals een gang tussen twee ruimtes
  • google heeft als richtlijn om binnen om de meter (buiten drie meter) een foto te plaatsen. Vaak is dat echter wat veel van het goede.

Apparatuur

Voor de foto’s wordt gebruik gemaakt van een speciale 360 graden camera. De Ricoh Theta V om precies te zijn, een van de door google aanbevolen camera’s. Hiermee maak je relatief snel (HDR) foto’s. De camera neemt veel werk uit handen en daardoor is het mogelijk de streetview foto’s voor een lage prijs aan te bieden. Omdat deze camera maar twee opnames maakt is de resolutie van de foto’s beperkt. De foto’s geven een prima eerste indruk van uw zaak. Wilt u dat de bezoekers de ruggen van de boeken in de kast kunnen lezen is een andere techniek nodig om foto’s met een veel hogere resolutie te maken. Dan worden  veel meer foto’s gemaakt. Het verwerken van deze foto’s is veel meer werk en daarmee ligt de prijs hoger. Daarnaast zijn die foto’s veel groter en daarmee is de presentie veel zwaarder voor de bezoekers van een website.

Belangestelling om 360 graden foto’s te laten maken? Neem contact op dan maken we een plan

Open chat
Stel je vraag via WhatsApp.