OSM

Op de kaarten zoals gebruikt op https://fietsvierdaagsen.nl/de-alpen-over was ik op zoek naar extra functionaliteit. Voor het plannen van fietsvakanties is het praktisch om te weten welke accommodatie langs de route te vinden is.

Campings

Er zijn al veel campings online te vinden maar er zijn nog net zo veel kleinere campings die niet zo eenvoudig te vinden zijn. Daarnaast wil je liefst een lijst met campings die dicht bij de route liggen. Nu zijn er een tweetal redelijk complete bronnen. De eerste is archies de tweede data van OSM / openstreetmap.

Water

Onderweg is het verkrijgen van voldoende drinkwater van levensbelang. Zeker bij warm weer. Uiteraard kun je water kopen of ergens aanbellen maar zeker in zuidelijke landen zijn er veel drinkwaterpunten. Zaak is alleen ze te vinden. En ook deze staan in de database van OSM

Data doorzoeken

De data van archies is vrij eenvoudig te verkrijgen, je kunt de data voor eigen gebruik downloaden.

Bij OSM is dat iets lastiger. Dit is een enorme database met alle geographische data wereldwijd. Die kun je niet even downloaden en doorzoeken.

Gelukkig is er https://overpass-turbo.eu/. Deze staat je toe zoekopdrachten op de database los te laten en zaken als campings of drinkwaterpunten op te zoeken in een gebied.

Wil je de data van archies toegankelijk hebben tijdens een tocht? Bekijk dan eens de bijbehorende app.

Nadelen

Beide bronnen zijn afhankelijk van het onderhoud van de datasets. Daarnaast is de ene camping de andere niet. Zo zijn er genoeg campings die geen tenten toestaan. Het is dus zaak altijd te controleren of de camping nog bestaat en of je welkom bent.

Daarnaast zijn er, in OSM, veel duplicaten. Die niet altijd even makkelijk te filteren zijn. Ook de data van archies en OSM overlappen elkaar.

Plaats een reactie

Open chat
Stel je vraag via WhatsApp.