Hoe maak ik een zoekmachine

De vraag hoe maak ik een zoekmachine passeerde een aantal keren en emails en trefwoorden die gebruikt werden op weg naar deze site.

Mijn aanname is dat deze vraag niet beoogd een zoekmachine te maken, maar om een zoekfunctie toe te voegen aan een website.

Een zoekmachine is een programma, ook wel robot genoemd, dat systematisch het internet afzoekt, gegevens in een database zet en deze door middel van een portaal beschikbaar stelt. Google en Ilse zijn bekende voorbeelden van zoekportals. Zelf een zoekfunctie aan je site toevoegen is ook iets anders dan gevonden worden door zoekmachines.

Voor een website, zeker als deze wat omvang heeft is een zoekfunctie vaak handig, als een bezoeker niet meteen kan vinden wat hij of zij zoekt kan een zoek optie verder helpen.

Grote sites maken voor het indexeren van hun site gebruik van complexe technologieën die of zelf ontwikkeld zijn of bevoordeeld gekocht van google of een andere aanbieder. Voor kleine sites zit dat er niet in.

Hoe dan wel

Hoe je een zoekfunctie kunt toevoegen aan je site is afhankelijk van de opzet van je site zelf.

Voor een zoekfunctie heb je ten eerste een database nodig waar de zoekgegevens instaan en ten tweede een stuksoftware op de server die gegeven woorden opzoekt in de database. En een  formulier om de trefwoorden in de laten vullen, maar dat is het minst moeilijk.

De database kan bestaan uit een echte database maar je kunt ook de bestaande html pagina’s als uitgangspunt nemen.

Een eigen zoekfunctie

Als je site gebaseerd is op een CSM systeem (zoals bijvoorbeeld wordpress, joomla) een forum (phpbb)  zit er eigenlijk altijd een zoekfunctie ingebouwd. Vaak is dat een vrij simpele  zoekfunctieuit. Voor een gegeven trefwoord worden alle pagina’s weergegeven waar dat trefwoord voorkomt. Het kan verfijnder, bijvoorbeeld pagina’s waar een trefwoord vaker voorkomt hoger plaatsen, of nieuwere pagina’s eerst, of automatisch spelfouten corrigeren. Hoe een zoekfunctie werkt in een bestaande portal is afhankelijk van de gebruikte software en hier vandaan niet te zeggen.

Een externe zoekfunctie.

Als je site of provider geen scripts toelaat kun je gebruik maken van een externe zoekdienst die jouw site indexeert. Een bezwaar hiertegen is dat de indexering, het opnemen van jouw pagina’s in de database van de externe zoekmachine, achterloopt op de wijzigingen. Afhankelijk van de frequentie waarmee de robot je site bezoekt is dat enkele dagen tot een maand.

De bekenste zoekfunctie is google site search http://www.google.com/services/free.html

 

Dit artikel stamt uit de begintijd van het internet. Tegenwoordig heeft elk CMS wel een zoekfunctie. De vraag is dan ook eerder of er betere, slimmere, plugins zijn om ervoor te zorgen dat het zoeken op je site de meest zinvolle pagina’s geeft

Plaats een reactie