Uitleg Alt Tag En Gebruik

Technisch gezien zijn alt-tags “alt attributen” of “alt eigenschappen”, nog beter het zijn de attributen of eigenschapppen van het img-tag. Het is text die je aan de html code kunt toevoegen om de plaatsje die je gebruikt te beschrijven. Stel je hebt een afbeelding van een zeilschip in de Caribean dan ziet een “lege” img-tag er zo uit

met alt tag zo

zeilboot in griekenland

Het oorspronkelijke idée is dat je het plaatje beschrijft voor mensen die het weergeven van plaatsjes hebben uitgeschakeld. Deze behoefte stamt nog uit de tijd dat internet verbinden veel trager waren dan vandaag de dag en de afbeeldingen een veel minder grote rol speelden in de lay-out van webpagina”s. De webbrowser geeft de alt-tag weer als het plaatje niet geladen wordt of kan worden.

Toch is het gebruik van de alt-tag nooit goed ingeburgerd geraakt, dit terwijl de behoefte aan “plaatje” loos surfen weer opkomt met de opkomst van mobile surfen via de PDA of `BlackBerry. Daarnaast heeft het gebruik van de alt tag voordelen van mensen met een visuele handicap, een voorleesapparaat zal de beschrijving die in de alt-tag staat oplezen.

De betekenis voor plaatjes die niet klikbaar zijn is daarmee niet zo heel groot (zonder de visueel beperkten tekort te willen doen), er is dan ook geen enkele browser die erover valt als de alt tag mist, hoewel er html-standaarden zijn die de alt tag in principe verplicht stellen. Je kunt de alt tag altijd leeg laten ( alt="" )

Anders wordt het bij afbeeldingen die wel klikbaar zijn, zoals bijvoorbeeld navigatie buttons. Een zoekmachine of voorleesapparaat kan de “tekst” die in de button staat niet lezen en heeft er dus geen notie van waar de button heengaat. Plaatjes die als onderdeel van een hyperlink gebruikt worden, dus als in

zijn een ander probleem, alleen al in termen van zoekmachine optimalisatie (Search engine optimalisation- SEO). Terwijl bij een hyperlink als

zeilboten verhuur ,

de zoekmachine de anchor tekst (zeilboten verhuur) kan gebruiken om te bepalen waar de verhuur.html pagina over gaat is dat bij het eerdere voorbeeld met de button gissen. Hier komt de alt tekst om de hoek kijken. Beschrijf met de alt-tag de verhuur pagina:

zeilboot verhuur in griekenland

Over het algemeen kun je in de alt tekst meer informatie kwijt dan in de beperkte ruimte van een button, maak hier gebruik van. Voorkom echter dat de alt tekst iets beschrijft dat niet klopt. Het toevoegen van de tekst in het attribuut zal je SEO niet maken of breken, maar wel weer neen extra bijdrage leveren.

Plaats een reactie

Open chat
Stel je vraag via WhatsApp.