Egel dingen

Hoe teken ik een Egel?

De egel en de haas

Er was eens een bos en in dat bos leefde een egel met zijn vrouw in een huisje. De egel had heel zijn leven al wat aan zijn poot, dus hij liep mank. Hij had een hele gemene buurman, dat was de haas. Die had hele mooie poten en kon heel snel rennen. Op een dag ging de egel naar buiten en kwam hij zijn buurman de haas tegen.

De haas maakte een heel flauw grapje over zijn been en zei: “Ja, jij kan niet goed lopen, dus je krijgt vast krukken.”
Zoiets zei hij. En de egel pikte dat niet en verzon ter plekke iets om hem terug te pakken. Daarbij gebruikte hij zijn hersenen.

De egel zei: “Ik weet zeker dat jij van mij verliest met hardlopen.”

De haas zei: “Waar wedden we om dan?”

De egel zei: “We wedden om een maaltijd.”

En toen zei de haas: “Ja, maar als ik dan win?”

“Ja, dan maak ik voor jou een hele maaltijd.”

Diezelfde avond werd de wedstrijd gehouden. Het was de bedoeling dat ze begonnen boven aan de heuvel en beneden weer stopten. Degene die er het eerst was, moest dan zeggen: “Ik ben er.”

De egel wist wel dat hij niet sneller was dan de haas, maar wilde de haas een lesje leren. Toen dacht hij aan zijn vrouw en ging naar haar toe.

Hij zei: “Het plan is dat jij aan de andere kant van de heuvel gaat staan, en als de haas er dan aankomt, moet je hijgend zeggen: ‘Ik ben er’. Als hij dan weer terug rent, sta ik aan de andere kant en zeg ik: ‘Ik ben er’.”

Want de egel wist wel dat de haas niet zou opgeven en nog een wedstrijdje zou doen.

Nou, en zo is het gegaan. Toen ze startten, rende de haas op z’n allerhardst.

Hij rende naar beneden de heuvel af en tot zijn verbazing hoorde hij de egel met een hijgende stem zeggen: “Ik ben er, ik ben er.”

De haas zei: “Dat kan niet met je manke poot. We doen het nog een keer.”

Toen zei de vrouwelijke egel: “Okee, ga maar vast. Ik kom eraan.”

Daarop rende de haas naar boven en voor hij bij de eindstreep aankwam, zei de andere egel: “Ja, ik ben er.”

Zo had de egel de maaltijd gewonnen.

En de moraal is: wie niet sterk is, moet slim zijn.

(Dit internationaal bekende sprookje werd verteld door de middelbare scholiere Yamila Abou; zij is zelf in Nederland geboren, maar haar ouders komen uit Marokko.)

Egel Gedicht

Zo’n egeltje, dat in november slapen gaat
en dromend alles mist: de Sint als kreupelrijmer
de kerstcommercie en het oudejaarsgemijmer,
de nieuwjaarsborrels en de nieuwjaarleuterpraat,
fantastisch toch?

Jan Boerstoel,’Winterslaap’,1990

Egel Moppen

een egel komt op straat twee konijnen tegen. vraagt ie aan die konijnen hoe zij altijd de weg oversteken. zegt een van die konijnen: “nou, als wij aan het oversteken zijn en er komen twee koplampen aan, dan gaan wij in het midden van de weg zitten en we bukken, kijk maar.” en hij doet het voor. “probeer het ook maar eens” zegt dat konijn tegen die egel. dus die egel gaat op de weg staan en er komen twee koplampen aan en hij gaat in het midden van de weg zitten en bukt. SPLASH, de egel plat! zegt dat ene konijn tegen de andere: “dat zie je ook niet vaak meer, zo’n driewieler”

Een jonge egel raakt verdwaald in de tropische tuin van Artis. Als het donker wordt slaat de angst toe. Elke keer als hij zich aan een cactus stoot fluistert hij in paniek: “Ben jij dat mammie?”

Twee jonge egeltjes lopen in de woestijn op zoek naar hun moeder.Eén van de egeltjes loopt tegen een cactus en roept : GEVONDEN !

Hoe neukt een egel? Voorzichtig.

Wat is de kruising tussen een egel en een slang? Prikkeldraad.

Plaats een reactie

Open chat
Stel je vraag via WhatsApp.