Google adsense

Adsense is het google advertentie programma voor beheerders van websites. Het is de publisher tegenhanger van AdWords-advertenties.

Het is een google programma, en hoewel google natuurlijk als elk ander bedrijf als doel heeft geld te verdienen is het geen ‘word-snel-rijk’, maar een redelijk doordacht concept.

Bijzonder aan de oorspronkelijke opzet van adsense is dat de advertentie die weergegeven worden een relatie hebben met de site. De advertenties zijn inhoud gerelateerd. De advertenties zijn relevant en dus is de kans op een klik groter. Tegenwoordig zijn de advertenties vaak gebaseerd op de interesses van de bezoeker zelf.

Het zijn deels tekst advertenties, de kleuren kunnen aangepast worden aan de site en er zijn verschillende formaten. De tekst balk is een stuk minder aanwezig vergeleken met plaatjes banners. Daarnaast gebruikt een groot deel van de surfers google en zijn ze gewend aan de google-look. Enerzijds zijn ze hierdoor wat reclame blind, anderzijds is google een vertrouwd merk.

Je ziet ook steeds meer banners en html5 advertenties.

Elke klik op een advertentie levert de beheerder van een site geld op, en kost de adverteerder geld.

Aanmelden google adsense

Aanmelden is eenvoudig. Iedereen met een eigen website kan in principe deelnemen. Heb je geen eigen website maar wel toestemming van de eigenaar er advertenties op te plaatsen en staan er geen andere content-advertenties (zoals bijv op lycos) op kun je ook deelnemen. Aanmelden via de adsense pagina van google.

Adsense Inkomsten

Op forums en in mijn mailbox kom ik regelmatig de vraag tegen ‘hoeveel kun je verdienen met adsense?’. De inkomsten zijn sterk afhankelijk van de site, waarde van de trefwoorden,plaatsing van de advertentie, bezoekers aantallen en uiteindelijk hoe vaak klikken mensen daadwerkelijk op een advertentie. Naar mijn idee zijn de inkomsten lager naarmate mensen gerichter naar je site komen en betere informatie vinden. Voorbeeld zijn mijn kaasfondue pagina’s, deze worden zeer gericht bezocht, er staat wat men zoekt.

Bovendien zijn er weinig trefwoorden rechtstreeks gerelateerd aan kaasfondue. Zowel het aantal kliks (CTR) en het bedrag per click (CPC) is laag en vergelijking met de rest. Verder staan forums en blogs als relatief slecht verdienend te boek.

En dan is er van dag tot dag een grote variatie in inkomsten. Zeker als je site een niche betreft waarvoor er maar weinig adverteerders zijn. Er zijn zeer diverse oorzaken:

 Budget van (grote) adword adverteerders is op voor deze maand/maanden.
 • Adverteerders hebben hun bod (CPC) op een trefwoord aangepast.
 • Adverteerder(s) blokkeren ‘content’ advertenties en adverteren alleen nog op de google pagina’s
 • Nieuwe adverteerder(s) bij adwords
 • De regio ( bijv europeese bezoekers versus amerikaanse adverteerders : lage conversie)
 • Je onderwerp is seizoens gebonden (kaasfonduetuin)
 • Je verwijdert pagina’s of voegt pagina’s toe.
 • Je paste de layout en/of positie van de advertentie aan.
 • Minder/meer bezoekers
 • Google past de uitbetaling aan ( smart-pricing)
 • Google verandert de manier waarop je pagina ( trefwoorden) beoordeelt wordt.
 • Je bezoekers zijn advertentie moe (te veel her-bezoekers, weinig nieuwe)
 • Er worden andere advertentie weergegeven, advertentie roteren.
 • CPC voor advertentie kan enorm schelen: tussen de 4 cent en 4+ dollar. Dat is 10000 procent.

Optimaliseren van de adsense inkomsten.

Google heeft bijzonder strenge voorwaarden, je mag zelf niet klikken, nog automatisch klikken nog mensen verzoeken te klikken. Toch zijn er mogelijkheden de inkomsten uit Adsense te vergroten.

De advertenties zijn gerelateerd aan de inhoud van een pagina, althans van de inhoud zoals google deze interpreteert. Als je er dus voor zorgt dat google de pagina’s goed beoordeelt zullen de advertenties dus ook sterk gerelateerd zijn en is de klik kans groter.

Adsense maakt van de analyse van een pagina gebruik van dezelfde technologie als de zoekmachine google zelf, dientengevolge gelden voor een goede adsense-pagina dezelfde richtlijnen als voor een pagina die goed scoort in google. De vraag is dus welke zoekwoorden lenen zich het beste voor hoge inkomsten, uiteraard passend bij de inhoud van een site. En je moet natuurlijk ook bezoekers krijgen. Woorden als ‘gokken’ en ‘casino’ zijn duur, maar daarmee zal het dan ook moeilijk zijn zelf een goede score in google te krijgen. Maar waarschijnlijk verdient google zelf aardig aan gok advertenties. Het is namelijk niet toegestaan adsense te plaatsen op paginas die aan gokken gerelateerd zijn. Een relatief duur trefwoord is bijvoorbeeld hypotheek

Adsense advertenties zijn pas nuttig als een bezoeker erop klikt. De advertenties moeten:

 • Zichtbaar zijn
 • Niet al te veel opvallen als advertentie

Te verwachten inkomsten

Lange tijd was het in via de bepalingen van google adsense verboden over de inkomsten te praten. Die bepaling is er ondertussen uit. In verschillende fora, en op deze site is een veel gestelde vraag: Hoeveel verdien ik ermee. Het eenvoudige antwoord is: dat weet je pas als je ermee aan de gang gaat. De inkomsten uit adsense zijn sterk afhankelijk van

aantal bezoekers
Het klikgedrag
Op een site kunnen nog zoveel advertenties staan, als er niet op geklikt wordt verdien je er niets aan. Google heeft hier zelf tips over. Gebleken is dat bijvoorbeeld forums en webogs relatief slecht scoren.
De waarde van de trefwoorden
Zoals al aangegeven bieden adverteerders op bepaalde trefwoorden, er zijn dure en goedkope trefwoorden. De inkomsten per klik hangen hier sterk vanaf

De inkomsten kunnen dus zeer divers zijn, en liggen tussen de 1 en 10+ dollar per 1000 advertentie weergaves.

De oorsprong van dit artikel is uit de begintijd van google adsense. Toen was adsense voornamelijk content gerelateerd. Tegenwoordig zijn de advertenties veel meer gerelateerd aan de bezoeker zelf.

Plaats een reactie

Open chat
Stel je vraag via WhatsApp.