Leven van Affiliate marketing en Advertenties

Dit is een wat ouder artikel, informatie is bijgewerkt op 3 december 2017.

Hoeveel kun je verdienen

De online advertentie markt in Nederland is vele miljoenen groot en het groeit alleen maar verder. Als je dat voor een deel naar naar je toe weet te trekken kun je er dus flink aan verdienen. Als je hebt over affiliate marketing krijg je pas geld als je bezoekers van jouw site doorstuurt naar de site van de webshop. Om te verdienen moet je daar dan leads (bijvoorbeeld een offerte) of sales (bijvoorbeeld een verkoop) generen, daarvóór moeten mensen dus eerste op jouw affiliate links klikken en weer daarvóór moeten ze wel bij jouw site geweest zijn. Site is hier een ruim begrip, je kunt ook affiliate marketing bedrijven zonder eigen site bijvoorbeeld via adwords of marktplaats advertenties of bijvoorbeeld in een app voor android of iphone Het krijgen van bezoekers (klikkers) is dus de kunst, en tenzij je hier iets briljantst weet te verzinnen zul je hier tijd en/of geld in moeten steken.

Hoeveel moet je verdienen

Als je volledig via affiliate marketing in je inkomsten gaat voorzien ben je zelfstandig ondernemer. Het inkomensplaatje dat je dan krijgt is hetzelfde als voor bijvoorbeeld ZZP’er en freelancers. Als je als freelancer op lange termijn evenveel wilt verdienen als in loondienst zul je per maand meer opbrengst moeten realiseren dan je gewenste maandloon, dit omdat je zaken als pensioen voorzieningen, ziektekosten en arbeidsongeschiktheid zelf zult moeten regelen.

Een vuistregel om te bepalen hoeveel je per maand moet verdienen is de 20/12 regel. Je moet per jaar ongeveer 20 maal het gewenste maandloon verdienen. De vraag is dan nu hoeveel wil je verdienen? Stel je wilt iets van 32000 euro (inclusief vakantiegeld) per jaar verdienen dat is iets meer dan 2400 per maand (exclusief vakantiegeld). Met de 20/12 regel kom je dan uit op een opbrengst van 4000 euro per maand oftewel 48000 per jaar. Per dag moeten er dus voor 130 euro aan inkomsten binnenkomen. Per dag? Ja, uiteraard ga je niet 7 dagen in de week werken, maar je sites draaien wel 24/7. Dat is het mooie van online marketing, als je een of meerdere dagen niets doet draaien de sites wel door. Niets zo heerlijk als vanuit je hangmat de statistieken te checken en te zien dat je vandaag inderdaad niet aan het werk hoefde.

Uiteindelijk hebben ook affiliate sites onderhoud nodig, dus helemaal niets doen gaat het niet worden.

Afkeur en kosten

Als je de dagelijkse statistieken van de programma’s bekijkt reken je jezelf wellicht iets te snel rijk. Niet alle sales en leads worden namelijk goedgekeurd. En het keuren van leads duurt soms lang. Hoeveel er afgekeurd wordt verschilt enorm per programma, sommige hebben vrijwel geen afkeur ( de afkeur zit daar soms al in de relatief lagere commissie verwerkt) sommige hebben een hoge afkeur. Bijvoorbeeld kleding heeft veel retourzendingen en dus veel afkeur. Als je rekent op een afkeur van 20 procent moet je dus dagelijks ongeveer 165 euro omzet hebben om uiteindelijk 130 over te houden.

Tenslotte heb je ook nog kosten, het hebben van websites is zo goedkoop dat je domeinnamen ( 5-10 euro per jaar) en hosting (al is het een VPS van 60 euro in de maand) met maar een paar euro per dag nauwelijks terugziet in de boekhouding. Ook eenmalige kosten voor een design kunnen te overzien zijn. Een op maat gemaakte website kan echter een flinke investering zijn die je terug moet verdienen.

Wat wel flink in de papieren kan lopen is adverteren, als je voor 500 euro adwords per dag wegzet is 165 euro uiteraard niet genoeg opbrengst.

Hoeveel bezoekers heb ik nodig

Hoeveel bezoekers heb je per dag nodig om 165 euro te genereren? Ook dit weer sterk afhankelijk van het soort site. Een webpagina met alleen maar affiliate links zal relatief veel kliks en wellicht ook sales opleveren, dus een relatief hoge CPM ( Cost per mile, de kosten of in dit geval de opbrengst per duizend bekeken pagina’s – pageviews). Van forums is bekend dat ze een lage CPM hebben. Daarnaast maakt het thema van de site veel uit. Dure thema’s zoals zorg leveren meer op dan bijvoorbeeld tuinieren

Maar stel de CPM van je site eens op 20 euro ( dus elke pageview is gemiddeld 2 cent waard) dan heb je plusminus 8000 hits per dag nodig voor een omzet van 165 euro en dat is aardig wat. Wederom ervan uitgaande dat je geen extra kosten maakt voor het krijgen van bezoekers. Wat je opbrengst per ingekochte adwords klik gaat worden is heel sterk afhankelijk van de kwaliteit van je adwords campagne.

De kunst van leven van je site zit hem in het krijgen van veel bezoekers zonder dat je dat veel kost.

Plaats een reactie

Open chat
Stel je vraag via WhatsApp.