Websites verplaatsen en google

Dit is een ouder artikel maar in insentie nog steeds correct.

Website verplaatsen en zoekmachines

Je hebt een fraaie site die hoog scoort in google en andere zoekmachine’s. Veel bezoekers komen via google op je site terecht. Nu is het nodig de site of een deel hiervan te verplaatsen. Het is een bedrijfsite waarvan de naam verandert, of een sub-domein welke je naar een eigen domein wilt verhuizen. Of een (deel van) een site krijgt een kompleet nieuwe structuur.

Voor een nieuwe domein naam maar ook voor een nieuwe structuur kun je last krijgen van verschijnselen de bekend staan als de google sandbox en Aging delay.

Permanente redict

De methode die die op dit moment gangbaar is, is het gebruik maken van een http header: 301 Permanentl moved met een doorverwijzing naar de nieuwe locatie. Deze methode vertelt zoekrobot’s en webbrowsers dat de oude URL niet meer gebruikt wordt en dat nieuwe in de index opgenomen moet worden. Technisch en functioneel is dit de correcte oplossing

Het blijkt echter dat de nieuwe URL niet op dezelfde positie in google terecht komt als de oude. Het kan een flinke tijd duren voordat de positie in google hetzelfde is; dit terwijl de inhoud van pagina exact hetzelfde is. De verklaring hiervoor zit hem in het Aging delay een nieuwe pagina/domein krijgt een minder hoge score in vergelijking tot dezelfde oude score.

Voor de verhuizing van de site van http://wiki.brambring.nl scoorde deze site op het trefwoord tuin ergens tussen positie 10 en 20. Na de verhuizing en met gebruik van 301 headers kwam de site terug op een positie voorbij de eerste 400 plaatsen. Een half jaar later is de site weer terug op de oorspronkelijk plek.

Als je een site via een 301 verhuist ontstaat er een tijdelijke dip in je vindbaarheid via (in ieder geval )google

Tijdelijke redirect.

Door gebruik te maken van een 302 temporarilly moved http-response in plaats van een 301 blijft de originele link in de google-index staan, inclusief de positie. Bezoekers worden doorgestuurd naar de nieuwe locatie, deze merken hier vrijwel niet van als het correct gedaan is.

Links

Tegelijk met het opzetten van een 302 is het nodig nieuwe binnenkomende links naar de nieuwe locatie te krijgen. Na verloop van tijd zal de site op de nieuwe locatie in google verschijnen., dit kan lang duren, 6-12 maanden. Vraag dan webmasters die naar je site linken de oude links aan te passen, een log van de webserver help te bepalen voor de links vandaan komen.

De laatste stap

Dan als laatste stap kan de 302 veranderen in een 301.

Het kan nog steeds gebeuren dat er een dip zit in de score in google en zoekmachines. Zeer waarschijnlijk is de schade echter minder groot dan in het geval van een rechtstreekse overstap.

Hoe de response versturen

De methode om een http header te versturen is afhankelijk van de gebruikte webserver (apache,Microsoft) en van de gebruikte techniek (php,asp, html) Meer hierover op Zoekmachine Sturen

Google Aging Delay and Sandbox

Over de verschijnselen Sandbox en Aging delay bestaan aardig discussie, of het daadwerkelijk als dusdanig bestaat en of het met opzet in de algoritmes ingebouwd is is niet zo heel belangrijk. (al zijn er wel patenten die suggereren dat het bestaat). Het effect is wel merkbaar. Een exact dezelfde pagina op een andere locatie, of dit nu als duplicaat is of via een redirect zal (lange) tijd minder scoren in google, daarom dient een verhuizing met zorg plaats te vinden. De grootste fout de je kunt maken is het uit de lucht halen van het oude domein voordat de nieuwe goed in google en andere zoekmachines zit. Dit kan 1-2 jaar duren! Op sommige sites kan de link naar de oude site nog veel langer blijven staan. Het is de vraag of het de moeite waard is hiervoor het oude domein in stand te houden; het aantal bezoekers op het oude domein, en de herkomst is echter vrij eenvoudig uit de webserver log af te leiden.

Plaats een reactie

Open chat
Stel je vraag via WhatsApp.