Hoe voorkom ik email spam

 1. Koop nooit iets op basis van een ongevraagd aanbod per e-mail. Als spamming niet economisch rendabel zou zijn, was het snel verdwenen. Je kunt als koper niet alleen slachtoffer worden van fraude, maar je loopt ook het risico dat je e-mail adres wordt toegevoegd aan de talloze adreslijsten waardoor spamming gaat toenemen.
 2. Als de afzender van een ongevraagde e-mail onbekend is, verwijder dan het mailtje meteen. De meeste spam is gewoonlijk slechts irritante tekst, maar een spam e-mail kan ook een virus bevatten dat schade toebrengt aan alle computers waarop het bericht wordt geopend.
 3. Beantwoord nooit een spam bericht en klik nooit op een link in het bericht. Als een antwoord wordt gestuurd op een spam bericht, ook als op een “unsubscribe” button wordt gedrukt of om te worden verwijderd van een e-mail lijst, ontvangt de spammer hiermee een bevestiging dat zijn spam door jou wordt ontvangen en gelezen en dat je dus een perfect doel bent voor toekomstige spam mail.
 4. Vermijd het gebruik van de “preview” functie van je mail software. Vele spammers maken gebruik van technieken die mogelijk maken om na te gaan wanneer een bericht is bekeken, zelfs als het niet is geopend. Door de “preview” functie te gebruiken, wordt een e-mail bericht geopend, zonder dat dit zichtbaar is, waardoor de spammer wordt geïnformeerd dat spam door jou wordt ontvangen en gelezen en dat je dus wederom een perfect doel bent voor toekomstige spam mail.
 5. Als je e-mail verstuurt naar veel ontvangers, maak dan gebruik van de blind copy functie (BCC) om de adressen van de ontvangers te verbergen. Als de adressen van alle ontvangers open en bloot staan vermeld, lopen zij ook meer kans om in de toekomst last te krijgen van spam mail.
 6. Plaats nooit je e-mail adres op websites, nieuwsgroepen of andere on-line forums. Veel spammers maken gebruik van z.g. web bots die automatisch het internet afzoeken op e-mail adressen. Als het toch nodig is om een email te plaatsen gebruik dan een secundair email adres.

Er zijn verschillende manieren om je email adres te “cloacken”, dat wil zeggen te verbergen. Hierdoor wordt het moeilijk of onmogelijk voor spam-robots om je email adres te vinden.

 • Een mogelijkheid is om gebruik te maken van een plaatje ipv tekst. Mensen kunnen dan je email lezen en overtypen, robots kunnen er niks mee
 • Een andere is het coderen van je email mailto:mail@example.invalid wordt dan: Mail me
  mailto:%6d%61%69%6c%40%65%78%61%6d%70%6c%65%2e%69%6e%76%61%6c%69%64
  Spamrobots hebben hier erg veel moeite mee.
 1. Geef nooit je e-mail adres aan iemand die je niet vertrouwt. Maak het alleen bekend aan familie, vrienden en collega”s.
 2. Zorg voor een of twee secundaire e-mail adressen, en gebruik die ook. Als je op het internet een registratieformulier of een enquête of iets dergelijks wilt invullen, en je wilt verder geen informatie ontvangen, overweeg dan om een secundair e-mail adres in te vullen om je hoofdaccount te beschermen tegen spam. Kijk ook altijd naar een box waarin je kenbaar kunt maken of je wel of geen verdere informatie, aanbiedingen e.d. wilt ontvangen, en vergewis je ervan dat je de juiste keuze maakt.

Plaats een reactie

Open chat
Stel je vraag via WhatsApp.