HTML Favicon

Wel eens opgevallen dat bij veel sites niet het standaard  icoontje staat maar een ander? Zou bij deze site ook het geval moeten zijn.

Het icoontje is een kleine afbeelding. In het begin was het een bitmap van 16 bij 16 pixels. Het maken van zo een icoontje is simpel. Kunst is alleen iets leuks in het kleine plaatje te proppen.

Het enige wat je nodig hebt om een favicon te maken, is een programma waarmee je een .ico file kunt maken, photoshop of bijvoorbeeld een icoon programma zoals iconcool of iconart. Maak een plaatje met afmeting 16×16 en bij voorkeur 16 kleuren, dan blijft het lekker klein. Plaats het plaatje op de server net als je website.

Nu moet de web browser het icoon nog vinden. De meest eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat de eigen afbeelding wordt weergegeven, is het plaatsen van een ico-bestand met de naam “favicon.ico” in de hoofddirectory van je website. De afbeelding wordt dan gebruikt voor alle HTML-documenten in deze en onderliggende mappen.

Nu kun je ook een veel grotere afbeelding (wordpress adviseert een plaatje van 256×256 pixels) toevoegen. Dit hoeft ook niet meer een .ico bestand te zijn.

Wil je het grotere plaatje gebruiken dan moet je de informatie toevoegen aan de code van de webpagina. Bij WordPress vind je deze mogelijkheid in de customizer en dan site-identiteit.

Plaats een reactie

Open chat
Stel je vraag via WhatsApp.