Wat Is Hotlinken

Op veel, heel veel websites staan plaatjes. Zo kan de website http://www.example.com een plaatje van een kanarie bevatten. Op de pagina van de website staat dan een stukje code dat er zo uit kan zien: <img src=”http://www.example.com/kanarie.jpg”>, je ziet dat de domein naam (www.example.com) en beide gevallen het zelfde is. Als je nu hetzelfde plaatje (de code ervan) op je eigen of een andere site zet (bijvoorbeeld op http://weblog.gryla.nl), dan noemen we dat hotlinken je ziet dat de domein naam anders is. Sommige sites (bijvoorbeeld http://www.flickr.com) vinden hotlinken prima. Andere proberen het te voorkomen.

Waarom willen ze het niet?

Een website staat op een server. De eigenaar van een website betaald de server geld voor een hoeveelheid opslag ruimte. Daarnaast bied de server een dataverkeer aan tot een bepaalde limiet. Als bestanden van de ene site naar de andere gehotlinkt zijn dan onstaat er dataverkeer tussen jouw gehotlinkte bestand en dat van de server van de website waarvan jij je bestand hebt gehotlinkt. En dat kost de eigenaar van de site geld, terwijl hij er geen bezoekers van de site voor terugkrijgt.

Hoe voorkomen ze dat

Er zijn verschillende manieren, eentje staat hier beschreven. Geen methode is altijd 100% waterdicht, maar een beveiliging zoals bovenstaande zal het gebruik van het plaatje op een andere site behoorlijk vervelend maken. 90% van de mensen zien niks.

Een andere manier is om van tijd tot tijd de locatie van de afbeeldingen te veranderen door de map een andere naam te geven. Het is dan wel noodzakelijk alle verwijzingen in de html documenten aan te passen. Bij sommige HTML-editors is dat eenvoudig te doen bij andere minder.

Sommige aanbieders (cu2,tmf en andere) kunnen er zelfs voor zorgen dat de site met gehotlinkte plaatjes uit de lucht gehaald wordt.

Maar ik zie de plaatjes wel

Of jij (of anderen) het plaatje wel zien is afhankelijk van de instellingen van je computer, de firewall en nog wat andere zaken. Als jij eerder op de site van de eigenaar bent geweest zie je het plaatje over het algemeen ook op de gehotlinkte plaats, anderen niet. Ook als je browser of firewall referer”s (verwijzing van welke site je komt) tegenhoud of wegfiltert zie jij de plaatjes wel. Om de het te controlleren de instellingen van je browser en firewall tijdelijk aan passen en dan CTRL-F5 om de webpagina echt te verversen.

Hoe dan wel

Het overnemen van plaatjes van anderen is niet netjes, sterker nog op alle afbeeldingen (ook op het internet) zit auteursrecht en is het strafbaar om zomaar andermans werk te gebruiken. Sommige makers van foto’s en plaatjes geven wel toestemming. Deze zullen in het algemeen ook geen hotlink beveiliging hebben.

Anders zul je het plaatje op een (je eigen) webserver moeten plaatsen zonder hotlink beveiliging.

Nadelen

Er is een kleine groep die een valse referer meestuurt. Hotlinkbeveilingen denken dan dat het plaatje op een andere site gebruikt wordt, ook al zit de bezoeker op de goede site. Firewalls en dergelijke moeten de referer leeg laten als het versturen niet gewenst is en niet grappig doen.
©

Plaats een reactie

Open chat
Stel je vraag via WhatsApp.